"A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!” (Morus Tamás) ."

1./ Az elmúlt évek világméretű eseményei és a gazdasági bizonytalanság hogyan befolyásolja az Ön vállalkozását? Mire számít a 2024. évben? Ennyi jól áthidalt probléma után érheti-e Önt meglepetés?

Felkészülök tervekkel. A legnagyobb fejlesztésünk 2024-ra napelemek telepítése. Rákényszerített az energiaválság, hogy keressem a szakemberek, üzletemberek társaságát, akik tapasztalatait abszolválom. Tanulom a NAGYBETŰS ÉLETET. Az elmúlt évek megtanítottak, csak előre nézve lehet előre haladni.

 

2./ A 2023-es év lezárása után mik a tapasztalatok, hogy élik meg dolgozói a megszorításokat? Mi az, amiben segíteni tud a szakembereinek, „törzsgárdájának”, hogy az Ön vállalkozásában dolgozzanak tovább?

A feladat folyamatosan gigászi méretű. Törzsgárdánk szerencsére a bevezetett szigorú intézkedésekből fakadóan folyamatosan dolgozott, az üzem termelt. Mindannyian teljes erőbedobással teljesítettünk, újra összekovácsolódtunk. Ismét megmutatkozott, hogy a csapatmunka, a jó kommunikáció, a helyes feladat leosztás mennyire fontos. A folyamatos munka ellenére a rendelés mennyisége csekély termelési visszaesést mutatott. Az embereket folyamatos munkaerő átcsoportosításokkal tudtuk megtartani.

 

3./ Mennyire tapasztalták meg azt a mondást, amely szerint az élelmiszer-vásárlás bizalmi kérdés? A szakember hiány befolyásolja-e az üzem és a kiszolgáló egységek működését?

Az alapanyag árak drasztikus emelkedését csak részben tudtuk áthárítani, mert lekötött rendeléseinknél közbeeső áremelésekre nincs lehetőségünk. A krónikus szakemberhiányt az iskolák rendszere generálta, ugyanis a szakmai képzés minimálisra csökkent, ami ellen sajnos mi nem tudunk tenni, csak elszenvedjük. Az élelmiszer vásárlás itthon sajnos még mindig inkább ár kérdése.  A jelen nehéz gazdasági helyzetben sajnos stagnál a delikát termékek vásárlása.

 

4./ A szakember- és a munkaerőhiány Önöket is folyamatosan nehéz kihívások elé állíthatja. Elmozdult-e a munkaerőhiány a pandémia miatt kialakult munkaerő-vándorlás következtében? Miben látják a kiutat?

Mi szomorúan tapasztaljuk, hogy az emberek egyre kevésbé szeretnének fizikai munkát végezni. Nem vettük észre, hogy felszabadult volna munkaerő. Csak a meglévő állományra tudunk számítani. Többszörös munka átszervezéssel igyekszünk a létszámproblémákat megoldani, de ez sajnos csak tűzoltás jellegű és hosszú távú megnyugtató megoldást nem jelent.

Úgy látjuk, hogy kiutat csak a képzések átszervezése hozhat.

 

5./ Milyen szellemi útravalóval látná el az idei pályázókat, akik jelentkezésükkel ismét bebizonyíthatják, hogy a teremteni képes szürkeállomány rendkívül fontos a magyar gazdaság tartós fejlődésében?

Kemény akarattal és kitartással lehet előre jutni. Kell, hogy legyen egy cél, amit nem adunk fel. Mi magyarok mindent túlélünk, ”Attila nemzedéke vagyunk.”