„Küldetésünk műszaki biztonságot nyújtani partnereinknek!”

1./ A 2023-es év sem a könnyű gazdasági környezetről szólt, a gazdaság újraindítását követően a háború és az ezáltal okozott gazdasági válság milyen kihívások elé állította, vagy milyen problémákat vetett fel cégük működésében?

A kialakult gazdasági útvesztők és bökkenők komoly kihívást jelentettek az ExVA Kft. számára is. Talán a legnagyobb kockázati tényező az, ami egész Európára vonatkozik éspedig, az elmaradó megrendelések. Gazdasági szempontból a helyzet hasonló, mint a Covid járvány idején, súlyos kereslethiány veszélyezteti az európai iparvállalatokat.

Mindennek ellenére az ExVA Kft. töretlenül állja a sarat, jelentős eredményként tekintünk arra a tényre, hogy mire befejeztük az általunk fejlesztett és gyártott új vizsgálóberendezésünket, a porkamrát, az innováció jegyében szakértőink már el is kezdtek egy újabb vizsgálóberendezésen dolgozni, amelyet az idei év tavaszán szeretnénk piacra bocsájtani. (Többcsatornás digitális gázkeverő)

A múlt évben is az eredményes kapacitás tervezés volt az egyik legnagyobb feladatunk, amit sikeresen megoldottunk. Fontos megemlítenem, hogy 2023-ban a régiek mellett sikerült új kimagasló partnerekkel is szerződnünk.

Ami még nehézséget okoz az a magas inflációs környezet okozta hatások (beszállítói árak növekedése, dolgozói reálbércsökkenés) ellensúlyozására tett intézkedések, amely 2024-ban is feladataink lesznek.

 

2./ Az elmúlt időszak még intenzívebben világított rá, hogy az előre menekülés az egyetlen lehetőség a túlélésre. Ön szerint változtatta-e az innovációs igényeket és a fejlesztési kedvet az elmúlt időszak? Véleménye szerint miként alakul 2024-ban a kutatás-fejlesztés?

Ahogyan azt az előbbiekben is hangsúlyoztam, meggyőződésem, hogy a fejlődés kulcsa a fejlesztés és az innováció. Ez az egyetlen mód, hogy eredményesek tudjunk lenni.

Mivel a bevételünk jelentős részét az általunk fejlesztett és gyártott vizsgálóberendezések teszik ki, így a termékfejlesztés a fő célkitűzésünk.

Ezért az idei évben egy az STA-hoz (gyújtószikra vizsgáló) és porkamránkhoz hasonlóan unikális berendezés fejlesztése kerül befejezésre, ami már tavasszal elérhető lesz a nagyközönség számára. Reméljük, sok megrendelőnk munkáját fogja megkönnyíteni az új Többcsatornás digitális gázkeverőnk.

Emellett folyamatosan fejlesztjük, korszerűsítjük a jelenleg forgalomban levő STA berendezésünket is.

 

3./ Milyen útravalót adna, vagy mit üzenne a kiválóság iránt elkötelezett gazdasági vezetőként vezető társainak, gazdálkodóinak és nem utolsó sorban a fogyasztónak?

Mindenkinek azt kívánom, hogy őrizze meg az optimizmusát és mindig előre meneküljön a nehézségek elől.

 

4./ Az ÉMiN zsűrielnökeként milyen tapasztalatokat tudna megosztani az idei évről, és mit üzenne a jövő év pályázóinak?

Nagyon nagy örömömre szolgált, hogy minden gazdasági nehézség ellenére a 2023. évben is nagyon színvonalas és igényes pályázatokat értékelhettünk. Én azt kívánom mindenkinek, hogy ezt az igényességet tartsa fent minden nehézség ellenére is és azt, hogy a fejlesztéseiket, illetve a magas színvonalú munkájuk eredményét igenis mutassák meg a világnak és pályázzanak!