A legfontosabb fejlesztések is csak akkor válhatnak üzleti értelemben sikeressé, ha azok képesek megtalálni a helyüket a piacon, ha azokat a fogyasztók megismerik és képesek megfizetni is.

Tisztelt érdeklődő Olvasók és reménybeli Pályázók!
Egy évvel ezelőtt, amikor a 2023-as Érték és Minőség Nagydíj Pályázat meghirdetésre került az elhúzódó háború és a nyomában járó gazdasági következmények hatására nem voltak könnyű helyzetben a hazai vállalkozások.

A kormány tette a dolgát és számtalan szokványostól eltérő lépéssel igyekezett letörni az inflációt, a magas kamatokat és az energiaárakat. Év végére már mindannyian megtapasztalhattuk az eredményeket és egyértelműen kijelenthetjük, hogy a hazai gazdaság újra növekedési pályára állt. A korábbi válságkezelési fázist követően idén egy gazdaságnövelési fázis következik, melynek legfontosabb feltételei pedig a fogyasztás bővítése és a beruházási ráta magasan, 25 százalék felett tartása.

A belgazdaság megerősítése érdekében 2024-ben a Széchenyi Kártya Program kibővítésével, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretének 1200 milliárd forintra emelésével és folytatásával, az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretösszegének csaknem hatszorosára emelésével, valamint az uniós források felhasználásával a beruházások új programmal történő ösztönzésével támogatja a kormány a hazai vállalkozásokat.

Nem véletlen ez az összetett támogatási rendszer, hiszen a hazai KKV szektor is rendkívül szegmentált. Éppen ezért tartom különösen fontosnak a magyar vállalkozások beruházási, fejlesztési hajlandóságáról készülő Nemzetgazdasági Minisztériumi felmérést, mely bizonyosan alapjául fog szolgálni egy olyan speciális gazdaságélénkítési tervnek, mely minden érintett számára tartogat lehetőséget.

Különösen igaz ez azokra a vállalkozásokra, amelyek az Érték és Minőség Nagydíj elnyerésére törekednek. Az állam egyik elsőrendű feladata ugyanis, hogy patrióta gazdaságpolitika keretében támogassa azokat a hazai vállalkozásokat, amelyek technológiájában az innovációs kényszer aktív minőségpolitikával is párosul. Más szavakkal, akik értéket és minőséget állítanak elő.

A legfontosabb fejlesztések is csak akkor válhatnak üzleti értelemben sikeressé, ha azok képesek megtalálni a helyüket a piacon, ha azokat a fogyasztók megismerik és képesek megfizetni is.

A reálkeresetek jelenleg is tartó emelkedő pályája, mely idővel szükségszerűen maga után vonja a fogyasztás bővülését is mindenképpen pozitív előjel minden innovációban gondolkodó vállalkozás számára. Mindezeket figyelembe véve elmondható, hogy a pályázók idén sokkal kedvező gazdasági környezetben mérettethetik meg magukat, mint a 2023-as díjazottak tették. Szolgáljon mindez biztatásul mindannyiuk számára és csatlakozzanak Magyarország talán legrangosabb civil minősítő rendszeréhez és bizonyítsák, hogy munkájuk során valódi értéket teremtenek.

Az elkövetkező hónapokra e gondolatokkal kívánok minden Pályázónak sikeres felkészülést, a Kiírói Tanácsnak pedig jó munkát!

prof. Dr. Latorcai János
az Országgyűlés alelnöke
az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat fővédnöke