Amikor az ember valami olyat alkot, amitől másoknak is felcsillan a szeme, akkor rádöbben, hogy azt mindenképpen folytatnia kell.

Ha jól csináljuk, abból születnek meg a kiemelkedő, meghatározó alkotások és a legsikeresebb slágerek.

Kedves, régi barátomnak, Benkő Lacinak, az Omega zenekar egykori billentyűsének gondolataival köszöntöm a Tisztelt Elnök asszonyt, a Kiíró Tanács tagjait, Miniszterhelyettes Államtitkár Urat, a Díjazottakat és valamennyi kedves vendégünket.

Tisztel Hölgyeim és Uraim!

Benkő László nemcsak kiváló billentyűs, hanem rendkívül termékeny zeneszerző is volt, aki több formációban kipróbálta magát. A sok sikeres zenész közül azért emelkedhetett a legnagyobbak közé, mert kockázatot vállalva mindig képes volt megújulni, képes volt elhagyni a kitaposott ösvényt.

Önök, akik ma itt vannak, ugyanezt az utat járják, hiszen egy új termék vagy szolgáltatás kifejlesztéséhez nélkülözhetetlen az újító szellem és a kockázatvállalás. Utóbbi különösen igaz napjainkban, hiszen a COVID-járvány kitörése óta drasztikus átalakulások indultak a világgazdaságban, melyeket csak tovább erősített a szörnyűséges orosz-ukrán háború.

Hazánkban ennek legközvetlenebb hatása az elszabaduló energiaárakban és a megemelkedett inflációban csapódott le. A hirtelen berobbant kihívásokra kormány a rezsicsökkentés KKV szektorra való kiterjesztésével és az infláció letörésére irányuló lépéscsomaggal válaszolt.

Az idei évben az energiakérdés a vállalkozások számára már valamivel kisebb nehézséget jelent, az infláció is csökkenésnek indult azonban a magas kamatok továbbra is nyomás alatt tartják a gazdaságot, az egész országot.

Ezért is indított a kormány 290 milliárd forintos kerettel rendkívüli hitelprogramot, melyben az inflációs kamatokkal szemben a kisvállalkozók 5 százalékos kamaton juthatnak hitelhez.

A magas infláció azonban így is a lakossági fogyasztás visszaeséséhez vezetett, ez pedig még inkább kiélezte a versenyt a sokszereplős, különösen pedig a nagyszámú helyettesítő termékekkel rendelkező piacokon. Ebben a helyzetben – még a határozottan árérzékeny magyar piacon is – szükségszerűen felértékelődik a védjegyek és a különböző árumegjelölések szerepe, melyek lehetőséget biztosítanak használóik számára, hogy kiemelkedjenek a tömegből. Az idei díjnyertes pályázók névsorát áttekintve mindez egyértelműen kirajzolódik, hiszen a győztesek mintegy háromnegyede már eddig is rendelkezett valamilyen védjeggyel.

A kérdés az, hogy mit adhat, mit ad az Önök és a fogyasztók számára az Érték és Minőség Nagydíj Védjegye, mi az, ami megkülönbözteti azt más hasonló áruminősítő megjelölésektől?

Az Önök által ma elnyert védjegy a biztonság jelképe, egyszerre jelent értéket és minőséget, sőt többet, tanúsított, ellenőrzött minőséget!

A fogyasztó számára a jól látható jelölések, emblémák a hazai gazdaság támogatásán és ezáltal az ellátásbiztonság erősítésén túl azt is üzenik, hogy tudatos vásárlással az emberiség ökológiai lábnyoma is csökkenthető.

Az Érték és Minőség Nagydíj azonban még ennél is többre törekszik, hiszen a védjegy odaítélése során, a rendkívül szigorú több lépcsős bírálati rendszerében az újszerűséget, a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot, valamint a biztonságosságot, a minőséget, a piacképességet, továbbá a fogyasztónak kínált plusz előnyöket is számba veszi a szakmai zsűri.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A hagyományoknak megfelelően az idei díjazottak között is többségben vannak a kis- és közepes vállalkozások. Első látásra ez nem meglepő, hiszen ez a szektor adja a hazai foglalkoztatás 75 és a GDP 55 százalékát. De sajnos azt is látni kell, hogy a hazai KKV szektor jellemzően tőke és forráshiányos, ezért a kutatás-fejlesztés terén hátrányban vannak a nagyvállalatokhoz képest, miközben kisebb, általában rugalmasabb céges struktúráik következtében sokszor gyorsabban és könnyebben tudnak alkalmazkodni a változásokhoz.

Éppen ezért rendkívül fontos kormányzati cél számukra, hogy pusztán a forráshiány miatt ne kerülhessenek versenyhátrányba. A kormány többek között ezért támogatja kiemelten a Széchenyi Kártya programot, melynek keretében a hazai vállalkozások fejlesztéseikhez vagy munkahelyeik megőrzéséhez állami kamattámogatott hitelekhez juthatnak. A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy minden negyedik kkv igénybe vette már annak valamelyik konstrukcióját és a felmérésekből az látható, hogy egyre többen szándékoznak csatlakozni ehhez a programhoz.

Az ország elemi érdeke ezen innovatív vállalkozások, így az Önök cégeinek a támogatása, hiszen ezek a gazdasági társaságok jelentik a jövőt a magyar gazdaság számára.

Bízom benne, hogy sokan tudnak élni Önök közül ezekkel a lehetőségekkel, miként abban is bízom, hogy a most elnyert Érték és Minőség Nagydíj további fejlesztésekre fogja sarkallni valamennyiüket.

A kiérdemelt védjegyhasználatokhoz és a különdíjakhoz ezúton is gratulálok, munkájukhoz további sikeres eredményeket kívánok!

Isten hozta valamennyiüket ide, az Ország házába!