"az önellátás képessége fel fog értékelődni, ez pedig innovatív hazai vállalkozások nélkül lehetetlen."

Tisztelt érdeklődő Olvasók és reménybeli Pályázók!

 

Valamivel több, mint egy év telt el azóta, hogy a szomszédunkban kirobbant az elmúlt évtizedek legsúlyosabb háborúja, ugyanakkor a békekötés lehetősége még mind a mai napig nem körvonalazódik, sőt egyre többen tartanak a konfliktus további eszkalációjától. Magyarország ugyan nem keveredett bele a háborúba, de annak hatásai alól kivonni magát nem tudja. A koronavírus-járvány következtében már amúgy is töredezett nemzetközi ellátási láncok még sérülékenyebbé váltak, a sokszor átgondolatlan brüsszeli szankcióspolitika pedig tovább fűtötte az inflációt és sokszor nemcsak kiszámíthatatlanságot, hanem áruhiányt is okozott.

 

Mindannyian tapasztaljuk és érezzük, hogy valami változóban van világunkban. Egyre többen vélik úgy, hogy a háború végkimenetelétől függetlenül, alapvető fordulatok következnek majd be a nemzetközi gazdasági- és politikai rendszerben, sokan már most a globalizáció visszafordulásáról beszélnek.

 

Hogy mindezek a változások milyen mélységűek lesznek, azt nehéz megjósolni, de az bizonyosan látszik, hogy az önellátás képessége fel fog értékelődni, ez pedig innovatív hazai vállalkozások nélkül lehetetlen.

 

Mi tagadás, nincsenek könnyű helyzetben a hazai vállalkozások, hiszen az emelkedő energiaárak és az infláció jelentette közvetlen problémák mellett jelentős bérnyomással is számolniuk kell, miközben a gazdasági életben érezhető bizonytalanság mellett a magas banki kamatok is a beruházások és fejlesztések ellen hatnak.

 

A kormányzat lehetőségeihez képest igyekezett tompítani a háború gazdasági hatásait, melynek eredményeként 2022-ben a rendkívül rossz külső körülmények ellenére is bővült a magyar gazdaság, a foglalkoztatottak száma éves átlagban 1,3 százalékkal emelkedve megközelítette a 4,7 millió főt, miközben a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent.

 

A sikeres támogatási programokat tehát tovább kell folytatni, ezért is döntött úgy a kormány, hogy 2023 első negyedévében tovább támogatja az energiaintenzív KKV-kat, valamint a szektor talpon maradásának és versenyképesének megőrzése érdekében arról is határozott, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit.

 

Rendkívüli szükség is lesz erre, ugyanis a hazai KKV szektor jellemzően tőkeszegény, miközben a fejlesztések jelentős anyagi forrásokat igényelnek. Márpedig meggyőződésem, hogy a világban zajló változásokra csak azok a hazai vállalkozások tudnak sikeres választ adni, akik mernek kockáztatni és mernek fejleszteni a nehéz időkben is.

 

Az Érték és Minőség Nagydíjas vállalkozásokat ez a szemlélet különbözteti meg vetélytársaiktól és ez az, ami termékeiket és szolgáltatásaikat a legmagasabb szintre emeli.

 

Bízom benne, hogy a nehézségek ellenére idén is sokan döntenek úgy, hogy megmérettetik magukat és bizonyítják, hogy termékük vagy szolgáltatásuk kiérdemli az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat megkülönböztető védjegyét.

 

Remélem, hogy az elbírálást követően idén szeptemberben, az Országházban olyan díjazottakat köszönthetünk, akik termékeikkel vagy éppen szolgáltatásaikkal tovább öregbítik hazánk jó hírét.

 

Az elkövetkező hónapokra e gondolatokkal kívánok minden Pályázónak sikeres felkészülést, a Kiírói Tanácsnak pedig jó munkát!

 

prof. Dr. Latorcai János az Országgyűlés alelnöke

az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat fővédnöke