Farkas Sándor Miniszterhelyettes Agrárminisztérium: A védjegyhasználat odaítélése büszkeséget és ugyanakkor felelősséget is jelent mindannyiunk számára.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az idei év mindannyiunk számára komoly kihívást jelent, ezért külön is köszönöm, hogy újra itt lehetünk, és ismételten együtt ünnepelhetjük az idei esztendő kitüntetettjeit.

A ma adományozandó kitüntető címek: rangot, méltóságot jelölnek. Felhívják a figyelmet a hagyományaink fontosságára, valamint garanciát jelentenek a vásárlók és fogyasztók számára. Ez különösen nagy jelentőséggel bír, amikor ilyen rendkívüli időket élünk.

Most még fontosabb, hogy a magyar gazdaság szereplői közös erővel és felelősség-teljesen tervezzék a jövőt. A járvány megmutatta, hogy mit jelent a kiszolgáltatottság, mekkora jelentőséggel bír az önellátásra való képesség.

A járvány kellős közepén minden ember szembesülhetett azzal, hogy mennyire fontos, hogy egy ország erős agráriummal rendelkezzen, és képes legyen a lakosság élelmiszerellátását biztosítani. Szinte az egyetlen ágazat volt, amelynek folyamatosan termelnie kellett és ki kellett szolgálnia a vásárlói igényeket, ezért büszkék vagyok a magyar gazdák munkájára és ezúton is köszönöm fáradozásukat.

Külön öröm számomra, hogy a mai 39 díjazott  több,  mint fele kapcsolódik az agráriumhoz, azon belül is az élelmiszeriparhoz. Ráadásul az ehhez a területhez kötődő pályázatok száma évről-évre növekszik, ebben az évben is a legnépesebb csoportot képviselik. Az összes védjegyhasználó, mintegy 40 százaléka ebből a körből kerül ki.

Rendkívül lényegesnek tartom, hogy a kitüntetett élelmiszerek mindegyike különös hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra, nem tartalmaznak káros összetevőket, allergén anyagokat. Az előállítók mindig figyelnek a különleges táplálkozást igénylők gondjainak megoldására és mindezeket oly módon, valósítják meg, hogy az íz élmény se károsodjon.

Közös érdekünk a hazai termelők és előállítók munkájának támogatása. Magyarország képes az önellátásra, de ehhez szükség van arra, hogy minél szélesebb fogyasztói kör keresse a hazai termékeket, és a hazai élelmiszerpiac egyre inkább igazodjon a magyar vásárlók elvárásaihoz.

Ezért is indítottuk el a „Válaszd a hazait!” kampányunkat, amelynek lényege, hogy a magyar termékek vásárlásával támogatjuk a magyar családokat, hozzájárulunk a magyar gazdaság fejlődéséhez, erősítjük a város és a vidék kapcsolatát és óvjuk a környezetünket, mivel nem több ezer kilométerről érkeznek az áruk.

A Kormány a rendelkezésre álló eszközeivel a lehető leghatékonyabban segíti a gazdaság újraindítását, sőt célunk, hogy a vállalkozások megerősödve kerüljenek ki ebből a helyzetből. Ezért is hirdette meg az Agrárminisztérium a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programot, amelynek révén összesen 25 milliárd forintos támogatásban részesül a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A vírushelyzet világossá tette, hogy a kiszolgáltatottságunk akkor mérsékelhető, ha a gazdasági élet minél nagyobb területén a saját lábunkra állunk.

Ez akkor működhet jól, ha a vásárlók számára biztosítjuk a tudatos választás lehetőségét, és segítjük a kiváló minőségű magyar termékek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban. Ezt a célt szolgálja az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy is, amely természetesen nemcsak az élelmiszerekre, hanem a gazdaság más, nívós produktumainak pozitív megkülönböztetésére is szolgál.

A védjegyhasználat odaítélése büszkeséget és ugyanakkor felelősséget is jelent mindannyiunk számára. Biztosít minket arról, hogy célkitűzéseink megvalósítása során ilyen kiváló partnerekre számíthatunk, ugyanakkor emlékeztet minket arra, hogy a kiváló magyar vállalkozásokat minden körülmények között támogatnunk kell.

Remélem, hogy ez az ünnepi alkalom minden védjegyes terméket előállítónak új inspirációt ad a további munkához.

Gratulálok az elismerésben részesülőknek.