1./ A Saint-Gobain Hungary Kft. jogelődjeivel együtt több évtizede nemcsak jelen van, hanem meghatározó szereplője is a hazai építőiparnak. Ugyan a gazdasági életében is mindig voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, az elmúlt éveket tekintve milyen kihívásokkal kellett szembenézniük?

A legnagyobb kihívást egyértelműen az energia árak drasztikus növekedése, az ellátási láncokban jelentkező áruellátási nehézségek kezelése jelentette. A felhasznált energia ára 10, de időszakosan akár a 20 szorosára is nőt. A csomagoló anyagok, kemikáliák és a fuvarköltségek esetében is jelentős emelkedések voltak tapasztalhatóak. Az inflációs hatásokat a piac az első félévben még nagyon jól kezelte. Inkább a második félév eléjétől volt tapasztalható a kereslet csökkenése, a beruházói és vásárlói bizonytalanság, kivárás.

2./ Hogyan látják a jelenlegi nehezebb gazdasági környezetben az építkezési, beruházási kedvet, lehetőségeket és a saját helyzetüket? Hogyan tudnak a jelen helyzethez jól alkalmazkodni?

Egyértelműen látszik egy erős kínálati piac. Ilyenkor felelős gyártóként egyértelműen a piac reális igényei elé kell mennünk, arra kell reagálnunk. Beruházó, kivitelező és kereskedelmi partnereink ebben a helyzetben azon gyártó mellé teszik le voksukat, ahol segítséget kapnak a felmerülő problémáik megoldásában, ahol segítenek szolgáltatással és közös gondolkodással reagálni a kialakult helyzetre. Olyan innovatív megoldásokat és termékeket kell a kezükbe adni, amivel győztesként kerülhetnek ki a jelenlegi helyzetből.

3./ Ön szerint miben változtatta meg az innovációs igényeket, a fejlesztési kedvet az elmúlt időszak?

Mi tisztán látjuk, hogy csak olyan innovatív termékekkel és vadonatúj szolgáltatásokkal lehet talpon maradni, ami a gyártót egyértelműen megkülönbözteti a versenytársaitól. Így partnereink is mások és egyediek tudnak lenni a saját ajánlataikkal. A hatékonyság növelése, új kivitelezési és munkaszervezési technológiák, az új, eddig még máshol nem látott termékfejlesztések határozzák meg a sikeres cég ajánlatát. Alapvető elvárás a környezettudatos és a jövő generációk jogos igényeit figyelembe vevő fenntartható működés kialakítás. Ezek így együttesen óriási feladatot jelentenek számunkra. Célunk megkérdőjelezhetetlenül az, hogy a legjobb megoldást nyújtsunk ezekre a kihívásokra.

4./ Az ÉMiN Kiírói Tanács új tagjaként milyen tanácsokat adna, mit üzenne a jövő pályázóinak?

A fentarthatóság, az energia hatékonyság meghatározó a jövőnk szempontjából. Ma már nem lehet csak a jelennek innoválni, a jelen kihívásaira reagálni. Az innováció a jövővel szembeni felelősségvállalás is.