A kedvező piaci környezetnek, illetve a sikeres termékbevezetéseknek köszönhetően tovább nőtt a Poli-Farbe Vegyipari Kft. árbevétele, tavaly közel 14 százalékkal haladta meg a 2017-es eredményeket. A bócsai vállalat együttműködése a varsói tőzsdére bejegyzett FFiL Sniezka SA-val tovább erősíti a festékgyár piaci pozícióit.

12,551 milliárd forintos árbevételt ért el 2018-ban a Poli-Farbe Vegyipari Kft., az előző évi 11,050 milliárd forinthoz képest. Az üzemi eredmény 695,3 millió, míg az adózott eredmény 689 millió forint lett. A 14 százalékos árbevétel növekedés motorjai a beltéri fehér és színes diszperziós falfestékek voltak, illetve a kültéri hőszigeteléshez használatos termékek: a vakolatok, a vakolatalapozók és a termo ragasztóhabarcsok. Látványosan növekedett még a mosható és dörzsölhető Poli-Farbe Platinum matt latex termékek forgalma is. Az export tevékenységből származó árbevétel a 2016-ról 2017-re történő stagnálást követően 2018-ban több mint 50%-kal nőtt, és elérte a 682,8 millió forintot. A Poli-Farbe összesen 48.638 tonna terméket állította elő a tavalyi üzleti évben, a foglalkoztatottak létszáma elérte a 259 főt. A Poli-Farbe kezdeményezésre létrejött Pannon Festék Hálózathoz 104 vállalkozás 140 festékboltja és szakkereskedése tartozik, ezzel is erősítve a hazai vállalkozások és minőségi festékek térnyerését. A Poli-Farbe termékeit jelenleg 1.158 értékesítési ponton lehet megvásárolni.

A Poli-Farbe és a lengyel festékóriás, a Sniezka idén februárban jelentette be, hogy szorosan együttműködik a jövőben. A Poli-Farbe Kft.-be történő tőkebefektetés újabb mérföldkő a varsói tőzsdére bejegyzett Sniezka Csoport stratégiájának megvalósításában. Ennek egyik oszlopa a vezető pozícióra törekvés a kelet-közép-európai térségben, egyes kiválasztott országokban domináns piaci pozíció szerzése útján. Az együttműködés egyik célkitűzése, hogy a Poli-Farbe fokozni tudja exporttevékenységét, elsősorban a Kárpát-medencében, illetve a balkáni térségben.

„2018-ban rekordévet zárt a Poli-Farbe, amely az egyik legismertebb festékgyártó Magyarországon, a magyar vegyészek pedig a legtehetségesebb szakemberek közé tartoznak világszerte. Mindezek alapján a Sniezka pozitívan tekint a magyarországi üzleti folyamatokra. Abban bízunk, hogy a Sniezka és a Poli-Farbe összefogása tovább erősíti piaci pozícióinkat a régióban, és a következő években még tovább javulnak eredményességi mutatóink” – mondta Piotr Mikrut, az FFiL Sniezka SA ügyvezető igazgatója.

„A festés még mindig a legkedvezőbb felújítási forma, hiszen könnyen és gyorsan renoválható vele lakásunk. Az utóbbi években jelentős jövedelmek maradtak a lakosságnál, amit az otthonszépítésre is fordítanak, ez pedig kedvez a Poli-Farbe számára. Prémium kategóriás termékfejlesztéseink sikere azt is mutatja, egyre többet várnak el a fogyasztók egy festéktől, legyen szó falfestékről, lazúrról vagy zománcról” – mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezetője. Hozzátette: másfél éve a Poli-Farbe több mint 1,13 milliárd forintos befektetéssel modern, ipar 4.0-ás termelőüzemet helyezett üzembe Bócsán, ezzel előkészítve a hátteret a további piaci terjeszkedéshez. A korszerű gyáregység bővítése idén 380 millió forintos beruházással egészül ki, EU-forrásoknak is köszönhetően. A gyárban található az ország legfejlettebb festékipari laboratóriuma is, ahol magyar vegyipari szakemberek dolgoznak, munkájukat számos termékdíj ismerte már el.

A Poli-Farbe legújabb termékfejlesztése az úgynevezett fűtőfesték, amelyet a Poli-Farbe és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke közösen fejleszt. A fűtőfesték a tervek szerint idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: körülbelül 6 négyzetméteres felülettel egy 60-70 négyzetméter területű lakást fel lehet fűteni, mintegy 375 watt/m2 teljesítmény mellett. A prototípusokat a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Épületgépész és Létesítménymérnöki Tanszék Hőtechnikai Laboratóriumában sikerrel tesztelték. A számítások szerint megújuló energiát használva a fűtőfesték jó megtérüléssel lesz használható. Jelenleg a termék engedélyeztetési folyamatai zajlanak, a piacra vezetése egy éven belül várható.

Kép és szöveg: Poli-Farbe