2019. április 12. és 14. között, immáron jubileumi, 20. alkalommal került megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

palinkafesztival_gyula_3.jpgpalinkafesztival_gyula_layout1.jpgpalinkafesztival_gyula_4.jpgpalinkafesztival_gyula_layout2.jpgpalinkafesztival_gyula_5.jpgpalinkafesztival_gyula_2.jpgpalinkafesztival_gyula_1.jpg

A 3 nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka állt a figyelem középpontjában. Ráadásul, ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lépett elő, a főváros kulcsa minden évben megérkezik a fesztivál megnyitójára.

Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen a gyulai várban, 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét a régióban.

„Ez egy nagyon értékes örökség, amit az őseink hagytak ránk, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy ezt továbbadjuk a következő generációknak, ha kell, akkor egy fesztiválon keresztül” – mondta Bora Imre fesztiváligazgató.

Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A 19 évvel ezelőtt életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.

A fesztiválon az ország mintegy 20 pálinka gyártójának több száz termékével ismerkedhettek meg a látogatók: természetesen képviseltettte magát a „hazai”, azaz a gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezett kiállító Tiszaföldvártól kezdve Miskolcon át egészen Győrvárról is.

A fesztivál igazi színfoltja volt a pálinka lovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig, ahol fúvósok, mazsorettesek kíséretében sétáltak a hazai és határon túli lovagrendek. A lovagrendeket a felvonuláson a Gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar és a Grácia Mazsorett Csoport kísérte! Ezt követően több év szünet után ismét lovagavatás színhelyéül szolgál a fesztivál, 16.30 órától a Gyulai Várban a Magyar Pálinka Lovagrend avat tagokat.

Folytatódott a korábbi évben hatalmas sikert aratott exkluzív gasztronómiai sorozatunk, ezúttal Szilva a konyhában címmel. Az alprogram a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban került megrendezésre 2019. április 13-án, amely során bemutatták a látogatóknak az ételek és a pálinka kapcsolatát. Kevesen vannak azok, akik a gyümölcs lelkét magában hordozó párlatot a magyar gasztronómia univerzális alapanyagaként említenék, pedig akár így is lehetne!

 

A 2019-es évben a szilva pálinka kerül a középpontba.

A szilvának ott a helye a konyhában, pálinkaként is. Kezdjük az elején! Egy jó korty kedvet csinál a főzéshez. Egy másik pohárka szilva számos ételt finomabbá tesz. A páclében csodákra képes, legyen szó húsról, zöldségekről, gyümölcsökről. Több ételbe főzés közben önthetünk is egy kis szilvapálinkát, de vigyázzunk arra, hogy maradjon a végére is. Vagyis parfümként rápermetezhetjük desszertjeinkre.

Az igazi jó szilvapálinka elsődlegesen kiváló étvágygerjesztőnek, ahogy őseinktől tanultuk. Étkezés közben az ízek elválasztójaként is kortyolhatjuk. Az étkezés után pedig, csapatóként”, ahogy a köznyelv használja, és nincs is rá jobb szó.

Természetesen a szilvapálinkát kis mértékben használjuk az ételeinkben. Nem az alkoholtartalma, hanem az illata, az aromája a fontos. És ahány szilva, annyiféle íz, savasság, mely könnyítheti, karakteresebbé, zamatosabbá teheti az ételeinket. És ami még különleges, házi sajtokat is érlelhetünk benne.

Minden látogató ajándékba megkapja az erre az eseményre készült receptfüzetet, amelyben Prohászka Béla és Balogh László ajánlásával készült ételek receptjei – fotóval illusztrálva - olvashatóak. Aki elkalauzolja a Vendégeket:

•    Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló – Gyulai Pálinka Manufaktúra
•    Prohászka Béla –olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke
•    Balogh László, cukrászmester - Kézműves Cukrászda – Cadeau Bonbon Manufaktúra
A program külön belépődíj köteles, amelynek díja 3990 Ft. Regisztráció előzetesen az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehetséges.

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante – 2019 Pálinka és Párlat Verseny. A versenyre 2018-ban mindösszesen 850 minta érkezett határon innen és határon túlról is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2019. április 12. és 14. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor.

A Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyén belül két fődíj:
•    Brillante – 2018 legjobb pálinkája
•    Brillante – 2018 legjobb kereskedelmi főzdéje,
míg a bérfőzetők és magánfőzők versenye során az alábbi fődíjak kerülnek kiosztásra:
•    Legjobb Magánfőzött Párlat
•    Legeredményesebb Magánfőző
•    Legjobb Bérfőzetett Párlat
•    Legeredményesebb Bérfőzető
•    Legeredményesebb Bérfőzde

Természetesen mindkét esetben champion, arany, ezüst és bronz minősítéseket is kapnak a benevezett tételek.

 

A verseny díjazása teljesen megújul ebben az esztendőben.

A Legjobb Versenyminta cím pálinkáját a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. Érték és Minőség Nagydíjra terjeszti elő, amelynek teljes költségeit a szervező cég vállalja magára. A Legjobb Versenyminta cím birtokosának 300.000 Ft értékű média megjelenést biztosít a szervező. A Legjobb Kereskedelmi Főzde részére 500.000 Ft értékű média megjelenést biztosít a szervező.

Kereskedelmi kategóriában meghirdetésre került a „Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2019” díj, amely során az aranyérmes pálinkákból a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület delegált tagjaiból álló zsűri 5 mintát javasol a „Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2019” díjra. A„Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2019” díjat a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa adja át az ünnepélyes eredményhirdetés során, 2019. április 12.-én.
A Legjobb Magánfőzött Párlat, a Legjobb Bérfőzetett Párlat birtokosának, a Legeredményesebb Bérfőzető, Legeredményesebb Magánfőzőnek egy-egy 50.000 Ft értékű vásárlási utalványt biztosít a szervező, amelyet a Lovassy P.A.C. Kft.-nél tud beváltani olyan eszközökre, alapanyagokra, amelyek a párlatfőzéshez elengedhetetlenek.

Az ünnepélyes eredményhirdetés a kereskedelmi versenyben résztvevőknek Gyulán, a Városháza Dísztermében lesz 2019. április 12-án 13:30 órától. A bérfőzetők és magánfőzők a Gyulai Pálinkafesztivál nagyszínpadán április 13-án 16.30 órától lesznek kihirdetve, természetesen mindkét esetben a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánossággal.

A 2018-as esztendő új kezdeményezése a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása volt, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli párlatokból készült (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék).

Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre, így a 2019-es évben is folytatódik, 2019. április 12-én, pénteken kerül megrendezésre.

A pálinka évente más gyümölcsből készül majd, a 2019-es esztendő a szilva éve lesz. A különleges párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként. A szervezők a kezdeményezésükkel jó ügyet kívánnak szolgálni, közös összefogásuk léptékével ők maguk is alkotni, nyomot hagyni szeretnének, hiszen kezdeményezésük eredménye gyermekeik, utódaik, leszármazó nemzedékeik számára is örök emlékek felidézésére lesz képes.

A főszereplő, pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a szintén 20 éves Magna Cum Laude és Ismerős Arcok, de ott lesz a színpadon Rúzsa Magdi, a TNT, fenyő Miklós, a Bagossy Brothers Company és még sokan mások. A családokról sem feledkeznek meg a szervezők: játékos kvízműsorral, játszóházzal, vidámparkkal, sok-sok kulturális műsorral várják a legkisebbeket.

Az előzetes egyeztetések szerint itt lesz a fesztiválon a Paks II. interaktív tájékoztató kamionja, amely egy guruló kiállítás, amelynek belsejében interaktív eszközökkel és játékos formában ismerteti meg a látogatókat az atomenergiával. A jármű házhoz viszi az ismereteket a nukleáris energiatermelésről, az atomenergia biztonságos és környezetkímélő felhasználásáról, a hazai energiatermelésben betöltött kiemelt szerepéről, a Paksi Atomerőműről, illetve az új atomerőművi blokkok létesítését végző Paks II. projektről azok számára is, akiknek nem áll módjukban felkeresni a szintén széleskörű tájékoztatást nyújtó paksi Tájékoztató és Látogatóközpontot.

Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat is a látogatók rendelkezésére áll majd a fesztivál szombati napján! A mobilizált ügyfélszolgálati irodában az ügyfelek több mint 2500 féle ügykört kezdeményezhetnek, illetve kaphatnak tájékoztatást. Többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu regisztrációra is van lehetőségük az ügyfeleknek.

Érkezik a fesztiválra a „Közös Érték az Egészség program” is, amelynek célja, hogy a kormányhivatal által koordinált családbarát egészségfejlesztési színtérprogramok valósuljanak meg Békés megyében. A program által megfelelő időben, megfelelő módon segíthetik a lakosságot abban a tekintetben, hogy az egészségben eltöltött évek száma a lehető legmagasabb legyen.

A fesztivál szombati és vasárnapján 12.00 óráig ingyenes a belépés minden látogató számára. Ráadásul vasárnap családi napot is rendezünk, amely során bábelőadás, játékos vetélkedő sok nyereménnyel és kézműves játszóház is várja a legkisebbeket.

Látogasson el Ön is a gyulai Várkertbe és fedezze fel a legnemesebb hungarikumokat!

Információ: www.gyulaipalinkafesztival.hu