Számos sikeres vállalkozás nyerte el az Érték és Minőség Nagydíjat az elmúlt két évtizedben, kiknek számos közös jellemzője közül kiemelkedik az innovatívitás, az egyéniség, a minőségi megjelenés, illetve a hazai és nemzetközi jelenlét akár a gazdasági, a kereskedelmi vagy művészeti ágazatokban. 2020-ban egy igen egyedi, ám a pályázati feltételek sorába illő projekt, a Tárogató Hungarikum Koncert került elismerésre Terék József, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművész, zeneszerző személyében, aki egyben a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja, tárogatóművész, népzenekutató. Sokirányú kulturális örökségvédelmi munkásságának középpontjában hungarikum hangszerünk, a tárogató áll, melynek sokoldalú és virtuóz megszólaltatási lehetőségeit, annak innovatív megjelenési formáit mutatta be az elmúlt évek során Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, a Fülöp-szigeteken, Hong Kongban, Horvátországban, Kanadában, Kazahsztánban, Kínában, Lengyelországban, Makaón, Németországban, Norvégiában, a Palaui Köztársaságban, Palesztínában, Romániában, Szlovákiában, Tunéziában, Ukrajnában, valamint Vietnámban.

terek_jozsef_concert_hong_kong_2018_800.jpgterek_jozsef_academy_of_music_hanoi_2019_800.jpgterek_jozsef_megyenapi_diszunnepseg_pest_megye_2018_800.jpgterek_jozsef_800.jpgterek_jozsef_belau_national_museum_koror_palau_2020_800.jpg

A jövőre más három évtizede az előadóművészi pályán lévő tárogatóművész munkásságát folyamatos megújulás jellemzi, mely a jelenlegi, 2020 óta tartó pandémiás időszakban is megmutatkozott. A 36 országban, valamennyi kontinensen már fellépő Terék József számos határainkon túli fellépése maradt el az elmúlt másfél évben, melyről ekképpen vélekedik:

„A koronavírus világjárvány okozta új élethelyzet számos következményével együtt megváltoztatta az előadóművészek mozgásterét is. Megszűntek a személyes találkozások, az élő fellépések lehetőségei, elmaradtak a várva-várt külföldi turnék. Többek közt felléptem volna Brazíliában, Malajziában, Marokkóban, Ausztráliában, Palesztínában, az USA-ban, Kanadában és még számos országban. Eljött az ideje, hogy ne amiatt bánkódjunk, ami elmaradt, hanem ismerjük fel az új élethelyzet adta egyedi lehetőségeket és legyünk innovatívak az online világban. Így ismertem fel annak lehetőségét, hogy rengeteg világverseny kerül online megrendezésre a művészek számára, melyeken szinte alig van magyar induló, tárogatóval pedig még sohasem mérettette meg magát senki sem. Mindemellett pedig számos kulturális örökségvédelmi kiadvány szerkesztése megvalósítható lehet minimális mozgással (akár saját lakhelyem elhagyása nélkül is) a tudományos kutatómunkák és terepmunkák elvégzését követően. Az eredmény pedig a háttérmunkák és előkészületek végeztével egyedülálló lett, hiszen 2022 nyaráig 10 kulturális örökségvédelmi kiadványt készíthetek el szerkesztőként, szerzőként, zenei rendezőként. A világversenyeken történő online részvétel hozta azonban számomra a legnagyobb meglepetést, mely nemcsak Magyarországon, hanem jelenlegi ismereteim szerint világviszonylatban is egyedülálló módon valósult meg. 2021 márciusa óta 13 országban, összesen 29 világversenyből 28 alkalommal sikerült a dobogó legfelső fokára állnom tárogatóművészként, szólista produkcióimmal. Előadási darabjaimat professzionális körülmények között rögzítettük, melyek 18. századi kuruc dallamok voltak, illetve egy Tápió menti verbunk, csárdás és friss, Kodály Zoltán Kállai kettőse, valamint a híres A-moll csárdás. A világbajnoki címek fél éven belüli megszerzése átlagosan heti egy győzelmet jelentett, melynek reményeim szerint a Guinness World Records is helyt fog adni az egyedülálló eredmények sorában, mint egyedülálló művészeti teljesítmény.

Mindezek mellett pedig számos olyan pozitív hozadéka van a versenyeknek, melyeket még nem is látok teljesen. Bekerültem az olasz Sopravista Olympic Arts Games 2021 nemzetközi zsűrijébe, felkértek egy nagy kínai-észt-magyar tudományos együttműködésre, készítem nemzetközi tanulmányomat a tárogatóról egy felkérésnek köszönhetően, interjút adhattam az egy chilei kulturális TV műsorban, közreműködhettem a Kanadai Diaszpóra Tanács által megszervezett Trianoni megemlékezés protokoll online rendezvényén, stb. Ráadásul ezekről a versenyekről nagykövetségeink is tudomást szereztek a legtöbb országban, közvetett vagy közvetlen módon. Nagy öröm számomra, hogy ily módon is sikerült öregbítenem Magyarország jó hírnevét a világban!

Hiszem, hogy nehéz helyzetben is előre kell tudni lépni, bármi áron. Van egy mondás, mely szerint: Ha megszólal a világ bármely pontján a tárogató hangja, együtt dobban a magyarság szíve. Akitől kaptam 2009-ben a tárogatómat nászajándékba, felruházott, hogy képviseljem a magyarság nemes ügyét minden körülmények között, és ha eljön az ideje, nekem se képezze alku tárgyát hungarikum hangszerünk, mert az érte kapott pénz gyorsan elfogy... Helyette adjam át majd én is az arra legérdemesebb személynek, hogy még hosszú időn át szólhasson a magyar lélek hangja, a magyarság összetartozásának legfőbb zenei jelképe, a tárogató.”