Most különösen veszélyes az elhanyagolt szájhigiénia! Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelők igazgatója elmondja, hogy mire figyeljen.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz valamely testváladékkal. Ez lehet nyál, hurutos váladék, vagy akár csak a kilégzés során a tüdőből az elhasznált levegővel együtt távozó vízpára. Az elhanyagolt, gyulladt íny tulajdonképpen kaput nyit a fertőzések számára közvetlenül a véráram felé. Ha megfelelően ápoljuk a fogainkat, mentes lehet a szájüreg a gyulladásoktól, amely növeli az ellenállóképességet a Koronavírusfertőzéssel szemben is.

Tanácsok járványhelyzetre: Otthon a szájápolási eszközöket elkülönítve tároljuk. Köhögés, tüsszentéskor takarja el a száját és az orrát zsebkendővel. Ezt követően azonnal dobja el és mosson kezet. Tartózkodjon a száj, az orr és a szem megérintésétől, ezt csak kézmosás után tegye.


A fogsor is fertőződhet Koronavírussal! Nézze meg Dr. Szabó László műfogsorrögzítés-specialistával készült Televíziós riportot (feliratozott). A helyes kézmosás, kézfertőtlenítés mellett a szájápolásra is maximális gondot kell fordítanunk a járvány idején. Az elhanyagolt szájhigiénia következtében ínygyulladás alakulhat ki, amely kaput nyithat a Koronavírus számára. A műfogsort is csak steril környezetben, otthon vegyük ki, és rendszeresen, különös gondossággal tisztítsuk.

 

A műfogsor is fertőződhet Koronavírussal!

A 65 éven felüli fogatlanságban szenvedők aránya Magyarországon 50% feletti. Ők a legveszélyeztetettebb korosztály. A fogsorról más személy által használt eszközre is átkerülhet a vírus. A fogápolás eszközeit fertőtlenítse alaposan és a környezetet is, amit más is használhat. Nyilvános helyen ne vegye ki! A tisztító eszközöket tartsa zárt tartóban. Fertőtlenítse a fogsorát műfogsortisztító tablettával. Mielőtt szájába nyúl, alaposan mosson kezet. Körmét vágja kicsire, a szennyeződések megtapadnak alatta, így a fogsorra viheti a kórokozókat.

 

Miért nem mehetek a járvány időszakában fogorvoshoz?

A vízporlasztással hűtött fúrók vízpermetet képeznek, amely több órán keresztül a rendelő levegőjében maradhat. Koronavírussal fertőzött -a vízpermet által- fokozott a fertőzésveszélyt jelent. Tiltott beavatkozások a fogak fúrása, tömése, csiszolása, koronák, hidak eltávolítása, fogkőeltávolítás.

 


Bezártak a fogászatok! Mi lesz a fogorvosi rendelőkkel a Koronavírus alatt és után?
A KTV televízió riportot készített a fenti témában Dr. Szabó Lászlóval, a Fixfogsor Rendelő igazgatójával (feliratozott riport). A fogászati ágazat szinte teljesen megbénult a koronavírus-járvány miatt. Jelenleg csak sürgősségi ellátás folyik országszerte. 

 

Mely sürgősségi kezelésekkel lehet mégis fogorvoshoz fordulni?

A sürgősségi beavatkozások a baleseti sérülések, állcsonttörés, gyulladások, tályog megnyitása, arcidegzsába és szájüregi vérzések csillapítása.

 

Biztonságosak a fogászati kezelések a járványhelyzet elmúltával?

Már megtettük fogorvosi szempontból azokat az óvintézkedéseket, amiket ez a Koronavírus-járvány megkíván. Minden pácienst potenciális fertőző betegnek kell tekinteni. Minden rendelőben van Infekciókontroll-protokoll, rendkívül szigorú előírásokkal.

 

A teljes cikket a Fixfogsor Rendelők weboldalán olvashatja: https://fixfogsorsales.hu/fogapolassal-on-is-tehet-a-koronavirus-ellen