Galambos Attila elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-Balkáni Tagozat; a Communautrade Eurore Kft. ügyvezető igazgatója

A Communautrade - Europe Kft. a kezdetektől együtt működik az Érték és Minőség Nagydíj Pályázattal, illetve ezt megelőzően a Magyar Termék Nagydíj Pályázattal.

Mit jelent Önnek a stratégiai Partnerség? Miért tartja fontosnak, hogy ilyen módon is kapcsolódjon a minőség ügyéhez? Hogy ítéli meg szakmai mozgásterületükön, - a Nyugat Balkáni területeken – mennyire lényeges a kiemelt minőségű termékek kereskedelme?

Nagyon örültem amikor kollégám, Gérnyi Gábor, 2014-ben felhívta figyelmemet erre a remek kezdeményezésre. A minőség  nagyon fontos  hiszen  odafigyelést, koncentrációt igényel a végzett tevékenység során, az élet valamennyi területén. Az említett Pályázati Nagydíjak  a cégek olyan halmazát, körét gyűjti  össze a gazdaság különböző területeiről, amelyek egyébként egyenként nehezen lennének elérhetők. Nincs még egy olyan platform ahol a minőség elsődleges kiválasztási szempont lenne  a termékek és szolgáltatások megítélésénél. Manapság a minőség nem kap olyan hangsúlyt mint ami megilletné, ezért minden alkalmat meg kell ragadni, hogy felhívjuk a figyelmet fontosságára. A minőségi termékek kereskedelme mindenhol, így a Nyugat-Balkánon is réteg kereskedelmet jelent a tömeg áruk kereskedelmével szemben.  

Régóta sikeres tevékenységet folytatnak határainkon túl, felbecsülhetetlen értékű üzleti kapcsolatot kiépítve és erősítve. A 2020-as esztendő alaposan felforgatta az eddig jól bevált és működő rendszereket, rányomta bélyegét a személyes találkozásokra, új kihívások elé állította a világ gazdaságának szereplőit. Önök hogyan tudták a felmerülő problémákat kezelni? Mit találtak ki, hogy ne szakadjon meg az addig jól működő kapcsolati rendszer?

Szerencsés vagyok mert az évek hosszú során kiépített kapcsolati rendszerem ugyanúgy működik a pandémiás helyzetben is mint azt megelőzően. A korábban, előre befektetett, folyamatos  munka meghozta a gyümölcsét, nem szembesültem (eddig) semmilyen speciális problémával. Semmi újdonságot nem kellett kitalálni, nyilván magasabb lett az online kapcsolattartás aránya, de a jogszabály adta lehetőségek kihasználásával a személyes kapcsolattartás is folyamatos a Nyugat-Balkán 6 országával.

Sikeres vállalkozóként, elhivatott, megbecsült kamarai vezetőként, diplomataként, Ön szerint mi várható 2021-ben a gazdasági és a társadalmi együttműködések alakulásában?

Nem osztom azok véleményét, akik alapvető változásokat várnak ettől az évtől, illetve a veszélyhelyzet elmúlása utáni időszaktól. Alkalmazkodás van, de nincs új ötlet, minden a régi logika szerint működik. A gazdasági együttműködést érintően a regionális termelési/beszállítói/ellátási láncok kialakulását és megerősödését vizionálom, de csak arány változásokról lehet szó, egyes országok esetében mégis sokat jelenthet. Ami a társadalmi együttműködést illeti, nem vagyok hurrá optimista.

Milyen feladatokat ró az elsősorban külkereskedelemmel foglalkozó, kamarai tevékenységet is ellátó szakemberre a kialakult pandémiás helyzet, ami miatt a gazdaságok újraindításáról is kell beszélni?

A pandémiás helyzet nem egyformán érinti a gazdasági különböző területeit, tehát specifikus, szektoronkénti megoldásokat kell alkalmazni. A kezdeti időszak szállítmányozási problémáitól eltekintve  nincs  fennakadás a külkereskedelemben. Az MKIK Nyugat-Balkáni Tagozatban az a dolgunk, hogy a vállalati szinten felmerülő problémákat megoldjuk vagy a megfelelő döntéshozatali szinttel megismerkedjünk  és megoldást találjunk.

Mit üzenne, mit javasolna a közeli és a közép távú jövőre akár saját magának, akár a hazai vállalkozásoknak, de akár külföldi partnereinek is?

A pandémiás helyzet talán a felesleges „gazdasági tevékenységek” egy részét még ha átmenetileg is, de háttérbe szorítja. Végig kell gondolnia mindenkinek, hogy mi a fontos, mihez ért, mibe fektet pénzt, energiát és azzal kell foglalkozni. Tehát a lényegi dolgok fontosak, a felszínt, felszínességet el kell hagyni. És itt visszatértünk a minőséghez.